Ako postupovať pri predaji nehnuteľnosti

Náš domov nie je len nehnuteľnosť. Je to predovšetkým náš vlastný kúsok sveta. Predaj nehnuteľnosti je veľký krok, častokrát ide o najhodnotnejší majetok v nošom živote. Preto je nevyhnutné klásť dôraz na bezpečnosť pri predaji a maximalizáciu zisku. Rozhodli ste sa predávať nehnuteľnosť cez realitnú kanceláriu? Na našom modulovom príklade Vám ukážeme, čo Vás čaká.

 

Stretnutie

Dohodneme si stretnutie a prejdeme si Vaše očakávania, potreby a dôvod predaja. V prípade vzájomnej dohody spravíme cenovú analýzu, podľa aktuálnych cien na trhu. Za svoje služby si účtujeme odmenu, ktorá je vecou dohody. Nebojte sa, je v rozumnej výške. V dohodnutý deň prídeme nafotiť Vašu nehnuteľnosť.

 

Fotenie nehnuteľnosti

Profesionálne fotky považujeme za základ úspešného predaja bytu. Inzerát musí zaujať na prvý pohľad a fotografie sú v inzeráte práve tým najlepším nástrojom. Nehnuteľnosť treba upratať, kúpeľňu aj kuchynskú linku odporúčame "vyčistiť do hladka".  Ak nám to počasie umožňuje, fotenie načasujeme v slnečný deň, aby fotky boli čo najkrajšie.

 

Spracovanie inzerátu

Na základe našich skúseností spracujeme peknú a zrozumiteľnú inzerciu. Návrh inzerátu Vám pošlem na odsúhlasenie a prípadné korekcie. Po odsúhlasení spustíme inzerát na najlepšie realitné portáli na Slovensku. Samozrejme, treba zvážiť aj lokalitu predaja, návštevnosť realitných portálov na Slovensku je rôzna. V niektorých častiach Slovenska ľudia využívajú viac nehnutelnosti.sk, inde topreality.sk alebo bazos.sk. Tým to ale u nás nekončí. Inzeráty topujeme a platíme extra inzerciu, čo nerobí mnoho realitných kancelárií, pretože to zvyšuje náklady na predaj. O inzerát sa ďalej staráme tak, aby sme ho na inzertných portáloch udržiavali na popredných miestach.

 

Obhliadky

Ak v nehnuteľnosti ešte stále bývate, obhliadky plánujeme po vzájomnej dohode - ideálne 1-2x do týždňa, aby ste mali stále svoj komfort. Pri obhliadkach osobne byť nemusíte, rozhodnutie je na Vás. Pri veľkom záujme o nehnuteľnosť robíme zoznam o obhliadke. Ak máme viacero záujemcov, predajnú cenu zdvíhame, aby sme maximalizovali zisk z predaja. Komunikácia pred, počas ale aj po obhliadkach je dôležitá a niekedy je tým rozhodujúcim prvkom úspešného a rýchleho predaja.

 

Rezervačná zmluva

Ak máme vážneho záujemcu, pripravíme dohodu o rezervácií - je to stručná zmluva, ktorá upresňuje predávanú nehnuteľnosť, cenu a čas dokedy je potrebné uzavrieť kúpnu zmluvu. Obsahom rezervačnej zmluvy sú samozrejme aj podmienky odstúpenia oboch strán.

 

Kúpa bez hypotéky

Zvyčajne pripravíme kúpnu zmluvu tak, aby kupujúci vkladal peniaze do notárskej úschovy. Je to najbezpečnejší spôsob pre obe strany, predávajúci vie, že peniaze sú zložené u notára, a kupujúci vie, že notár ich pošle predávajúcemu až keď bude kupujúci zapísaný ako nový vlastník na liste vlastníctva.

 

Kúpa na hypotéku

Nemusíte sa obávať časového sklzu, ak ide všetko hladko, rozdiel medzi financovaním cez hypotéku a z vlastných zdrojov je časovo veľmi podobný. Peniaze bývajú na účte predávajúceho približne do týždňa od podpísania zmlúv v banke. Pri bežnom riešení je tento proces ukončený do mesiaca od podpísania rezervačnej zmluvy. V prípade financovania cez hypotéku, je potrebné predložiť znalecký posudok. Znalecký posudok platí kupujúci, keďže je to práve on, kto ho potrebuje. Výška nákladu na znalecký posudok je približne 160€, niektoré banky v rámci akcií znalecké posudky preplácajú. Pre predávajúceho vznikajú v prípade potreby zhotovenia znaleckého posudku ďalšie požiadavky. Musí predložiť nadobúdaciu zmluvu k nehnuteľnosti (kúpnu zmluvu/darovaciu zmluvu/dedičské konanie alebo iný titul nadobudnutia, potvrdenie o veku domu - zvyčajne týmto dokumentom disponuje správca domu).

 

Deň "D" podpis kúpnej zmluvy

Podpis kúpnej zmluvy sa uskutočňuje u notára. Náklad na notára platíme my - ak financuje kupujúci nehnuteľnosť z vlastných zdrojov a peniaze skladá do notárskej úschovy. Po potvrdení notára o zložení peňazí na účet notára doručíme potrebné doklady na kataster. Ak je financovanie riešené cez hypotekárny úver, kúpna zmluva sa podpisuje u notára a následne ju posúvame do banky, kde predávajúci podpíše záložné zmluvy a kupujúci úverové zmluvy. Následne doručíme záložné zmluvy a kúpne zmluvy na kaster. Na druhý deň kataster vyznačí blombu na LV a začne proces načerpania hypotéky. Peniaze bývajú z pravidla načerpané do 5 dní.

 

Odovzdanie nehnuteľnosti

V kúpnej zmluve je dohodnutý deň odovzdania nehnuteľnosti. Pripravíme preberací protokol, do ktorého doplníme stavy meračov tepla, vody, elektriny a plynu. Týmto protokolom sa kupujúci prehlási u správcu. Ak sa dá, elektriku prehlásime telefonicky a na plyn donesieme vyplnené tlačivo. Predávajúci potrebuje ešte prehlásiť trvalý pobyt, káblovku, internet a podobne. S predajom nehnuteľnosti sa treba odhlásiť z platenia daní z bytov a nebytových priestorov. Viac informácií nájdete aj na stránke danznehnutelnosti.sk

Kontaktujte nás

Či už riešite kúpu, predaj alebo prenájom nehnuteľností, sme tu pre vás od prvého kroku.

Nepremeškajte nové ponuky!

Hľadáte nehnuteľnosť, ktorá bude vyhovovať Vašim požiadavkám? Zadajte nám parametre, ktoré musí Vaše nové bývanie spĺňať a keď sa v našej ponuke niečo také objaví, okamžite budete o tom informovaný prostredníctvom e-mailu. Buďte medzi prvými, ktorý budú o danej nehnuteľnosti vedieť.

Všetky
Je potrebné vyplniť všetky povinné položky